U okviru 64. Sterijinog pozorja ulična izložba plakata i fotografija

       

Srpsko narodno pozorište, deca i unuci Ivana Hajtla, Color Media Communications i Sterijino pozorje organizuju, u okviru programa 64. Sterijinog pozorja, uličnu izložbu plakata iz bogate istorije SNP-a kao i fotografija slavnog glumca Ivana Hajtla Jedna kuća, dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija “Talija”.

Otvaranje izložbe je u petak, 31. maja u 15 časova, u Ulici Laze Telečkog 5.

Na otvaranju je planirano da govore: upravnik SNP-a Zoran Đerić, članovi porodice Ivana Hajtla, predstavnik Grada Novog Sada, predstavnik APV, predstavnik Color Media Communications.

 

O izložbi:

Pozorišna štamparija “Talija” nalazila se do pre 15 godina u prostoru u kojem je danas “Lazin salaš” u Ulici Laze Telečkog broj 5.  Pre nego što je posle Drugog svetskog rata pripala SNP-u, kuća u Zmaj Jovinoj 7 sa zadnjim delom u Laze Telečkog 5 pripadala je trgovačkoj porodici Milutinović. Od 1958. do 1984. u glavnom stanu, u kući u Zmaj Jovinoj, živeo je Ivan Hajtl, čuveni glumac SNP-a.

Prolaz preko puta Zmaj Jovine 7, gde je Hajtl živeo, dobio je pre dve godine ime po ovom čuvenom glumcu.

Reprinti plakata iz istorije SNP-a biće postavljeni na panoima u Ulici Laze Telečkog i dvorištu nekadašnje pozorišne štamparije “Talija”, danas “Lazinog salaša”. Fotografije iz bogatog glumačkog opusa Ivana Hajtla biće postavljene na panoima u Zmaj Jovinoj ulici i u Prolazu Ivana Hajtla.

Za izradu reprinta korišćeni su originalni pozorišni plakati i fotografije iz Arhiva Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments