Претрага
Претрага
Close this search box.

U SOMALIJI UMRLO VIŠE OD 700 DECE u centrima za ishranu

Foto: Farah Abdi Warsameh / Tanjug/ AP
Više od 700 dece već je umrlo u centrima za ishranu širom Somalije, saopštila je danas Agencija UN za decu UNICEF, dan nakon što je globalna organizacija upozorila da će glad zahvatiti delove ove zemlje u narednim mesecima.

Somalija i njeni susedi na Rogu Afrike, uključujući Etiopiju i Keniju, zahvaćeni su najvećom sušom u poslednjih više od 40 godina posle četiri sezone kiša koje su omanule. Zbog toga su stočni fond i usevi devastirani.

– Prema izveštajima, oko 730 dece umrlo je u centrima za hranu i ishranu širom zemlje od januara do jula ove godine, ali bi broj mogao da bude veći pošto mnogi smrtni slučajevi nisu registrovani – izjavila je predstavnik UNICEF-a u Somaliji Vafa Saide na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Mnoga deca umrla na putu ka centrima”

U ovim centrima pruža se nega deci koja su akutno neuhranjena ili pate od drugih komplikacija poput boginja, kolere ili malarije.

– Nije nam poznata puna slika. Upoznao sam mnogo, mnogo porodica čija su deca umrla na putu ka centrima – rekao je portparol UNICEF-a u Mogadišu Viktor Činjama.

UNICEF navodi da su epidemije raznih bolesti sve češće među đecom, te da se sumnja da je u prethodnim mjesecima bilo oko 13.000 slučajeva boginja, sa 78 odsto zaražeih koji su mlađi od pet godina.

Uplata sredstava za Somaliju porasla je u prethodnim sedmicama, a od 1,46 milijardi dolara koliko su UN zatražile od donatora, do sada je sakupljeno 67 odsto sredstava.

 

https://nsuzivo.rs/region-i-svet/somalija-na-ivici-gladi-ratom-razorena-i-susom-zahvacena-zemlja-tone-u-krizu-ovo-je-poslednji-trenutak-11-sata-za-spasavanje-zivota

 

Srna / Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага