U spomen na žrtve neuspelog puča u Turskoj

       

Izložba fotografija pod nazivom “15. jul – dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske” otvorena je u juče, 12. jula u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Postavku fotografija u spomen na žrtve neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine, otvorio je ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, a pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U pozdravnoj reči, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ova izložba svedočanstvo o hrabrosti jednog naroda, o njegovoj želji da odbrani slobodu svoje zemlje – da odbrani demokratiju.

“Ova izložba je podsećanje na našu podršku turskom narodu, jer Srbija je tih dana i teških noći bila uz vas. Nismo krili podršku turskom predsedniku Erdoganu i demokratskom poretku koji je bio napadnut u vreme puča i među prvima smo osudili te napade”, kazao je Vučević.

Gradonačenik Novog Sada je, zatim, dodao da posle dve godine Srbija i Turska nižu sve bolje bilateralne i ekonomske odnose i kada na globalnom nivou svi imaju potrebu za mirom, naše dve države su njegova garancija na Balkanu.

Otvarajući izložbu, ambasador Republike Turske u Republici Srbiji Tanžu Bilgič podsetio je na događaj koji se dogodio pre dve godine koji je organizovan od strane članova organizacije Fetulaha Gulena.

Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine, a državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U sukobima između pučista i vojske odane vlastima u Turskoj, prema rečima ambasadora, poginulo je 290 ljudi, a više od 2.000 je povređeno.

 

Ova izložba, koja sadrži 18 autentičnih fotografija, priređena je u organizaciji Ambasade Republike Turske u Republici Srbiji, Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA i Novinske agencije “Anadolija” zajedno sa KCNS-om.

Izložba će trajati do ponedeljka 16. jula.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: