Foto: agronews.rs

Prema mišljenju mnogih jedna od najboljih rasa ovaca kada su u pitanju količina , kvalitet mesa kao i plodnost je IL de Frans.

U Srbiji raste broj uzgajivača ove vrste ovaca a među njima je i Jovan Vesin iz Crepaje koji je za par godina svoje stado uvezeno iz Francuske, utrostručio.

Pre nešto više od tri godine Jovan Vesin iz Crepaje počeo je da uzgaja ovce rase Il de Frans. Uvezao je tridesetak grla iz Francuske a trenutno ih ima više od 160. Ova rasa poznata je po izuzetnom kvalitetu mesa i visokoj plodnosti.

“Mogu da se koriste i za mleko ali njihova glavna odlika je visok rang mesa. Jaganjci od 3 meseca već dostižu 30 do 35kilograma i od toga imaju 55 % mesa. Druge sorte nemaju toliko i zato je ova idealna za industriju mesa“ , ističe Jovan Vesin.

Jovan je izgradio moderan objekat u kome može da uzgaja oko 250 odraslih ovaca i oko 350 jaganjaca.

Cilj mu je da uskoro dostigne tu normu. Uglavnom prodaje muške jaganjce a najviše kupaca je iz okoline Crepaje.

Kaže da mi je izuzetno žao što kupaca vune nema već godinama pogotovo u ovom delu Vojvodine .

Envato elements

“Ja se sećam od priča starijih meštana koji su imali po 100 ovaca u stadu.Oni kada ošišaju ovce mogli su da kupe jedno jutro zemlje ili lanac kako mi to ovde kažemo.E taj lanac sada u Crepaji košta između 13 i 15 hiljada evra. Svaka kuća koja je imala 100 ovaca mogla je to ne računajući prodaju mesa i mleka“, rekao je Jovan Vesin.

Jovan vunu nakon šišanja ovaca odvozi na deponiju ,kaže da bi je čak i poklonio ali zainteresovanih za sada nema.

rtv

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Prokopije
11/05/2023 10:52

Il de Frans je ubedljivo najgora rasa ovaca koju sam ikada video.imao sam ih,ne bih ih vise drzao ni da mi ih ko pokloni.Badava kolicina mesa,kada nije ni prici kvalitetu nasih ovaca.Neka je bog u pomoci onome ko ih ima.Uzas