Претрага
Претрага
Close this search box.

Uravnotežena i dobra prehrana – Vrhunski saveti stručnjaka o balansiranoj ishrani

Foto: Ergogenics Nutrition

Kako se vrednost uravnotežene i dobre ishrane stalno pokazuje kao izuzetno važna za naše zdravlje i dobrobit, stručnjaci su podelili svoje vrhunske savete o balansiranoj ishrani. Usvojite ih i vaše telo će vam zahvaliti na sve moguće načine.

Šta da jedemo kada nam je potrebna energija odmah? U nastavku slede odgovori nutricionista:
Recite “da” proteinima
Vaše potrebe za proteinima zavise od faktora kao što su vaša telesna težina, nivoi i vrsta dnevne aktivnosti. Međutim, uzmite u obzir da, generalno, 10-35% vaših dnevnih kalorija treba da se sastoji od proteina, ali ne treba da prelazi 20-30 g. pri svakom obroku. Bilo da ste vegan, vegetarijanac ili jednostavno izbegavate meso, biljni izvori proteina su obilni i dodaće raznovrsnost i više hranljivih materija svakom obroku. Neki primeri: bademi ili bademov puter, tahini, semenke bundeve, čija semenke, ovas, avokado.
Dodajte gvožđe i dobre masti u svoju ishranu
Vaša ishrana zahteva raznovrsnost da bi bila zdrava, ali neki hranljivi sastojci su neophodni za bolje zdravlje, zaštitu od bolesti i zdrav imuni sistem: Gvožđe za izdržljivost: nedostatak gvožđa kod žena se obično javlja nakon faza povećane potrebe za ovim elementom u tragovima i smanjenog unosa ili apsorpcije. Grupe kojima je najpotrebnije gvožđe su trudnice, žene sa menstruacijom, tinejdžeri i mlađi odrasli ljudi i odojčad. Važno je osigurati pravilnu apsorpciju gvožđa, jer nedostatak ovog elementa u tragovima može dovesti do slabosti, nedostatka koncentracije i učiniti vas sklonim infekcijama. Omega-3 masne kiseline za zdravo srce: vitalne su za razvoj bebinog mozga, što ih čini esencijalnim hranljivim materijama tokom trudnoće. Što se tiče odraslih, njihova adekvatna konzumacija održava srce zdravim i smanjuje rizik od moždanog udara, dok može pomoći u smanjenju rizika od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti.
Foto: elements.envato.com
Maksimizirajte gustinu hranljivih materija u svakom obroku
To ćete učiniti tako što ćete jesti hranu koja je zdrava za mozak i bogata vitaminima kao što su morski plodovi, zelenilo, orasi, pasulj i crna čokolada. Zvuči jednostavno, zar ne? Ovih pet namirnica čine osnovu kvalitetne ishrane koja promoviše dobro mentalno zdravlje, dok sadrži hranljive materije koje promovišu zdravu funkciju mozga.
Jaja kao deo zdrave ishrane
Studija objavljena u JAMA otkrila je da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti kod zdravih ljudi. Međutim, ista studija je pokazala da je ljudima sa dijabetesom i srčanim oboljenjima bolje da smanje jaja. Da bismo odgovorili na često postavljano pitanje da li su jaja zdrava ili ne, važno je sagledati njihovu potrošnju u kontekstu celokupne ishrane.
Foto: Profimedia
Izaberite mediteransku ishranu
Sa svim potrebnim aminokiselinama, mineralima i elementima u tragovima, mediteranska ishrana je savršeno izbalansirana i nudi vam maksimalnu količinu beneficija koje možete koristi i osetiti svakodnevno.
Uživajte u povrću u svim oblicima
Znate da bi trebalo da jedete najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno. Ako nemate vremena ili vam nije praktično da uvek imate sveže povrće, pokušajte sa smrznutim. U studiji, nedavno objavljenoj u Žurnalu sastava i analize hrane, istraživači su upoređivali sveže i smrznute proizvode u pogledu njihove nutritivne vrednosti. Razlike su bile minimalne ili ih nije bilo. U stvari, istraživanje je pokazalo da sveži proizvodi nakon 5 dana u frižideru imaju nižu nutritivnu vrednost u odnosu na smrznute.
zenskimagazin/ekapija

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага