Претрага
Претрага
Close this search box.

(UŽIVO) Referendum u Srbiji, otvorena birališta: Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava

Foto: Sputnik/Tanjug/Tanja Valić
U Srbiji se danas održava referendum na kom će građani, izjašnjavanjem o pitanju “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava”, odlučiti da li će najviši pravni akt naše zemlje biti promenjen ili će, pak, ostati isti.

Predložene promene tiču se dela Ustava koji reguliše pravosuđe, a odnose se na način izbora sudija i tužilaca, stalnost sudijske funkcije, jačanje funkcije tužilaca.

Građani sa KiM glasaju na 8 mesta u Novom Pazaru i 16 u Raški

Sugrađani sa KiM mogu da iskoriste svoje biračko pravo na 8 biračkih mesta u Novom Pazaru i na 16 biračkih mesta u Raški.

Raška je dodatno olakšala glasanje sugrađanima sa Kosmeta ustupanjem svih biračkih mesta koja se nalaze uz administrativnu liniju.

Sva birališta u te dve lokalne samouprave otvorena su na vreme i bez nepravilnosti.

KPS u blizini svih biračkih mesta na KiM

Veliki broj građana na Kosovu i Metohiji okuplja se u srpskim sredinama kako bi pokušali da ostvare svoje građansko pravo i glasaju.

Oni se pitaju zašto za njih ne važe ljudska i građanska prava kao za sve druge na KiM.

U blizini svih biračkih mesta se nalaze patrole policije tzv. Kosova, koje proveravaju da se slučajno ne održava glasanje i da se ne donose referendumski materijali.

Glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogu da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Izveštavanje RIK-a o izlaznosti na 5 konferencija za medije

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, kaže za RTS da je otvoreno 8.179 biračkih metsa, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu.

Pravo glasa na današnjem referendumu ima ukupno 6.510.323 glasača.

Dimitrijević navodi da glasačko bravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje. Potrebno je da ode na biračko mesto na koje je građanin upisan u birački spisak.

RIK će na redovnim konferencijama za medije u 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 saopštavati izlaznost, ističe Dimitrijević.

 

telegraf.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti