Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

IT kompanija iz Novog Sada “Vega IT” započela je radove na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta

Idejno rešenje za fasadu zgrade kreirao je arhitektonski studio „Kuzmanov and partners” iz Novog Sada, a idejni koncept nove arhitekture zgrade jeste očuvanje identiteta objekta uz korišćenje novih materijala i savremenih obloga. Projekat za izvođenje radova uradila je firma “Tim Inženjering”, a radove na rekonstrukciji zgrade Radničkog univerziteta izvešće firma “Dijagonala”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglašava da je projekat od velikog značaja a zahvalnost iskazuje osnivačima na njihovoj odlučnosti da i dalje investiraju u našem gradu, razvijaju svoju kompaniju i taj razvoj vezuju za Novi Sad.

-Ovo je momenat kada Novi Sad ulazi u novu eru svog razvoja i svakako potvrda da se četvrta industrijska revolucija dešava i u našem gradu. Ova poslovna zgrada je svojevrsna moderna fabrika u kojoj će raditi oko 550 ljudi. To je nešto nešto što je neophodno svakom gradu koji želi da zadrži konkurentnost i da se razvija- rekao je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić Vega

Vladan Ostojić, jedan od osnivača kompanije “Vega IT”, povodom početka izvođenja radova najavio je da će ovo postati specijalno mesto koje će podržati IT industriju, navodeći da im je želja da i ova zgrada doprinese učvršćivanju Novog Sada kao jedan od IT centara ove industrije u ovom delu Evrope.

-Radujemo se što je rekonstrukcija zgrade započeta u skladu sa kreiranim planovima i što
smo korak bliže da nekadašnji simbol Novog Sada dobije novi sjaj. Posebno želimo da se
zahvalimo gradonačelniku, kao i Adrijani Mesarović, članici Gradskog veća za budžet, finansije i investicije, na punoj podršci koju su nam pružili u ostvarenju ovog cilja. Bez njihove podrške ne bismo ovako brzo uspeli da počnemo sa rekonstrukcijom. Zahvaljujemo se i svim partnerima i saradnicima koji izvode radove na rekonstrukciji zgrade a posebno firmama “TIM Inženjering”, “Dijagonala”, “Metalogradnja” i sjajnom “Syntesis Quatro”, koji je zadužen za dizajn enterijera, ali i arhitekti Lazaru Kuzmanovu koji je projektovao zgradu- bile su reči Ostojića.

Aleksandar Kovjanić, jedan od projektanata, naglašava da iza njega stoji tim od pedesetak inženjera različitih specijalnosti koji su radili na ovom projektu i koji će od danas učestvovati i kao članovi stručnog nadzornog tima.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić Vega

-Drago mi je što je zgrada Radničkog konačno dobila odlučnog investitora, a onda i veoma
kvalitetnu i “zelenu” arhitekturu, od strane arhitekte Kuzmanova. Naravno, osim estetike i spoljašnjeg izgleda, moj tim i ja pobrinuli smo se da nova zgrada Vega IT zadovolji sve relevantne domaće i evropske propise i standarde pre svega u oblasti statike i seizmike, zaštite od požara, energetske efikasnost. Cilj nam je da od ove konstrukcije pored nas napravimo jednu od najsavremenijih poslovnih zgrada u Novom Sadu- naglasio je Kovjanić.

Kompanija “Vega IT” je krajem 2020. godine kupila zgradu Radničkog univerziteta na javnoj licitaciji. Idejni koncept nove arhitekture VEGA IT RADNIČKI je očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

Završetak radova planiran je za avgust 2022. godine, nakon čega će deo trenutnih, ali i novi zaposleni moći da se usele u novi poslovni prostor. Na površini od 6.500 kvadratnih metara i 13 spratova, biće smešteno preko 550 ljudi.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
29/10/2021 14:03

Samo napredujemo, napredno, napredak, napredna delatnost. Samo napred.

Gare
29/10/2021 20:07

Super vest da se posle dugo godina obnovi zgrada. Biće sigurno lepa, ali ne znam gde će se zaposleni i drugi posetioci zgrade parkirati.