Foto: Profimedia
Osim boje zrelog žita, Vojvođanska polja ovih dana su obojena i u ljubičasto. Tu boju daju im polja lavande koja su sada u punom cvetu, a proizvođači se spremaju za kosidbu.

Zbog specifičnog sastava zemljišta, sever Vojvodine je idealan za gajenje začinskog i lekovitog bilja. Zbog toga je umesto žita ili suncokreta sve više plantaža lavande. U okolini Kanjiže u toku su “Dani lavande”.

Dizajnerka Elvira Nađ, na salašu blizu sela Vojvoda Zimonjić kod Kanjiže pre osam godina lavandom je zasejala više od pola hektara. Od cvetova se pravi ulje za kozmetičku i farmaceutsku industriju, jer smiruje i opušta, od sušenih latica može da se kuva čaj, pravi keks…

Foto: Good Housekeeping

– Kreme, dezodoransi, velika je skala kozmetičkih proizvoda od lavande. Možda se i ne zna da se u svakom kozmetičkom proizvodu može naći ulje lavande – istakla je Elvira Nađ, vlasnica salaša za RTS.

Na salašu su u toku “Dani lavande”. Posetioci su u prilici da sami beru biljke i učestvuju u radionicama u kojima se prave kreme, aromatične sveće i sapuni, kao i dekoracije od ovog mediteranskog cveća.

– Očarana sam mirisom, lepotom, a privukla me je i mogućnost radionica izrade nekih rukotvorina i dekoracija – rekla je Ana Žigmanov Vuković iz Subotice.

– Ja iskreno obožavam lavandu. Došli smo da beremo i naravno da odnesemo kući i stavimo u vazu. I volim da je imam kod kuće, obožavam miris lavande – ističe Kinga Varnjo iz Bečeja.

Kao i drugi poljoprivrednici i Gabriela Pešti iz Telečke krenuće za nekoliko dana sa kosidbom, ali ona takođe neće kositi pšenicu već lavandu. I u njive neće ući kombajni već će se kositi ručno.

Foto: Pixabay

Ovu proizvodnju Gabrijela je počela pre godinu dana, a za ovu sezonu uspela je kupiti i vlastiti destilator.

Prošle godine na njivama je bilo oko 1.500 struka lavande, ova godine više. Gabrijela planira svake godine proširivati proizvodnju, odnosno sadnju nekoliko hiljada novih strukova lavande.

Proizvodnja lavande nije zahtevna, a može podneti i niže prolećne temperature, jedino što tada cveta kasnije. Hidrolat, sveće, sapun, so za kupanje proizvodi su od lavande koje proizvodi Gabrijela Pešti, a prenosi RTV.

Peskovito zemljište na severu Bačke i Banata idealno je za začinsko i lekovito bilje, pa ne čudi što je sve više plantaža lavande.

Umesto polja žita ili suncokreta prostiru se njive mirisnih biljaka nežnoljubičastih latica, pa ovaj deo Vojvodine podseća i na francusku Provansu.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments