Foto: Shutterstock/Standret 5
Kao što je poznato, vozači su u obavezi da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, kada se zimski pneumatici menjaju za letnje. S obzirom da je početak aprila stigao, u vulkanizerskim radnjama očekuju se gužve, a vozači pripremaju novi trošak za zamenu pneumatika.

Međutim, novi trošak nije zakonska obaveza, ali dolaskom toplih dana trebalo bi obezbediti gume koje su namenjene za više temperature, kako iz bezbednosnih razloga, tako i iz finansijskih.

Upravo zbog činjenice da nije zakonska obaveza, mnogi to i prolongiraju, međutim mnogi nisu svesni da je u tom slučaju šteta veća od koristi. Ako koristite zimske gume leti, one su naredne zime potpuno beskorisne.

Zašto je potrebno promeniti pneumatike?

Zimske gume imaju šaru sa više poprečnih kanala kako bi trakcija po snegu bila bolja, a napravljene su od mekše smeše da bi obezbedile neophodne performanse po hladnom vremenu.

Samim tim, kao takve, zimske gume se mnogo brže troše po toplom asfaltu, ne mogu da drže dobro vozilo u krivinama i sa njima je neuporedivo duži put kočenja.

Letnje gume su napravljene od tvrđe smeše u odnosu na zimske, kako bi mogle da obezbede optimalne performanse po vrućem asfaltu. Tu se misli na put kočenja i stabilnost.

Zapravo, po vrućoj podlozi put kočenja sa zimskim gumama se produžava za skoro 10 metara u odnosu na letnje.

Koja je cena?

Zamena zimske letnjom gumom u proseku se kreće između 500 i 1.500 dinara po komadu (što, naravno, varira u različitim vulkanizerskim radnjama), u šta je uračunata demontaža i montaža gume na felnu kao i balansiranje.

Zamena celokupnog točka (ako čuvate set felni sa gumama) košta u proseku 250 dinara po točku, a kupovina novih pneumatika može se kretati od jeftinijih varijanti iznosa 6.000 do onih od 66.000, ali postoje i oni lošijeg kvaliteta po ceni oko 3.000.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments