Vučić: Do kraja 2025. od Beograda do Budimpešte za 2 sata i 45 minuta

Vucic
Objektiv.rs
Predsednica Mađarske Katalin Novak boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu, gde je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izrazio zahvalnost predsednici i istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

-Naša saradnja je toliko napredovala – da postaje neuoprediva čak i u trgovinsko-ekonomskom smislu sa svim ostalim zemljama – rekao je Vučić.

Naveo je da je Mađarska četvrti trgovinski partner, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.

Istakao je da u prvih sedam meseci, naša trgovinska razmena dostigla je 2,2 milijarde evra i za čak 935,1 milion evra je veća u onosu na isti period prošle godine.

-Od svih zemalja najveću stopu rasta trgovine beležimo sa Mađarskom – zaključio je.

-Zahvalni smo Mađarskoj što ćemo zahvaljujući tome što su nam dozvolili da koristimo njihova skladišta moći spokojnije da dočekamo zimu- rekao je Vučić.

Rekao je da veruje da ćemo do kraja 2025. godine, uprkos teškoćama, uspeti da završimo brzu prugu i da će moći za 2 sata i 45 min iz centra Beograda da se stigne u centar Budimpešte.

Takođe je dodao da će to da doprinese povezivanju naših poslovnih ljudi, daljem povećanju investicija u obe zemlje i trgovinskoj razmeni.

Predsednica Novak je istakla da je železnica jako važna, a Vučić je rekao da ćemo imati voz koji će ići 45 minuta Segedin – Subotica.

-Zamislite da idemo vozom koji stoji na granici 50 minuta – besmisleno – rekao je.

Zatim je istakao da tražimo rešenje sa EU da možemo da idemo i prolazimo bez zaustavljanja, kao što to čine ovlašćeni trgovci sada sa Makedonijom.

-Rešenje je ulazak u EU, ali postoje i rešenja pre toga – uspostavljanje zelenih koridora i neka vrsta ‘Šengena’ u kojoj bismo imali potpunu slobodu kretanja – rekao je Vučić.

b92.net

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti