Претрага
Претрага
Close this search box.

Za štednju struje računi manji za 30 odsto. Evo kako do popusta u oktobru

Foto: Pixabay (ilustracija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u subotu detalje sistema nagrađivanja i pozvao građane na štednju električne energije. U sklopu najave ocenio je značaj štednje, jer nas, kako je naveo, “očekuje užasno teška zima iz više razloga”. Od oktobra svi građani Srbije koji budu vodili računa o potrošnji struje moći će da ostvare popust na svoje račune.

Uz malo truda računi mogu biti manji i do 30 odsto, a da bi popusti mogli da idu i do 30 odsto. Svi građani koji uspeju da smanje potrošnju energije za 5 do 20 odsto kilovata, obezbediće sebi popust na račune koji će iznositi od 10 do 30 odsto, što je i većina ukupnog mesečno troška za struju.

– Naš predlog će biti da svi oni koji smanje potrošnju od 5 do 20 odsto, dobiju dodatni popust od 10 odsto na račun. Ja ću tražiti da taj popust bude dodatnih 15 odsto. Za one koji smanje od 5 do 30 posto, da dobiju još 20 odsto. Oni koji smanje za više od 30 odsto, dobiće i popust od 30 odsto na račun, rekao je – rekao je Vučić.

Nadležni organi će u narednom periodu izaći izaći sa detaljima ovih mera.

“Time će EPS da izgubi deo prihoda, ali će država da dobije jer trenutno troši ogroman novac da uveze struju. Mi uvozimo nekada i dnevno po 20 gigavata što može da bude i 20 miliona dnevno cena. Uradili smo gasovod od 402 kilometra i zahvaljujući tome sada imamo struje. Grejanje ćemo da imamo. Obezbedićemo i dovoljno mazuta”, rekao je Vučić.

Uvezli struje za 1,5 milijardi evra

Suština je smanjiti potrebu za uvozom struje i ogromne izdatke.

– Ne može se tačno proceniti koliko će država dati novca za uvoz električne energije do kraja marta, jer se cena stalno menja. Prema poslednjoj tarifi ona košta 400 evra po megavatsatu, dok je pre nekoliko dana bila 730 evra. Najoptimističnije procene kažu da ćemo do kraja marta dati barem dve milijarde evra, dok o pesimističnim ne smem ni da govorim”, rekla je nedavno ministarka energetike Zorana Mihajlović.
nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti