Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Sve je više ljudi koji su spremni da plate veću cenu za organsku hranu jer žele voće i povrće bez pesticida i druge proizvode koji nisu tretirani hemijskim aditivima. A da li je ova hrana zaista ukusnija?

Potrošači misle da jeste, ali naučnici su dokazali da je realnost malo složenija. Australijski istraživači sproveli su eksperiment u kom su volonterima dali na testiranje identične proizvode, s tim što im je rečeno da je jedan proizveden organski, a drugi proizveden uobičajenim putem. Kao znatno ukusniji, ocenjen je proizvod koji je nosio lažnu organsku etiketu.

Istraživače nije iznenadio rezultat. Kod konzumenata organske hrane, javlja se mehanizam “moralnog zadovoljstva” jer jedu namirnice čija proizvodnja ne šteti životnoj sredini ili konzumiraju meso životinja koje nisu odgajane u nehumanim uslovima. Budući da veruju da je to etično, skloni su da proizvodu pripišu i ostala pozitivna svojstva, poput boljeg ukusa.

Da je sve u glavi, potvrdila je i prethodna studija koju je sproveo Univerzitet u Bonu. Ispitanici su zamoljeni da ocene ukus vina. Prvo im je data čaša vina koja, kako im je rečeno, košta četiri evra. Zatim im je ponuđeno isto piće, ali uz komentar da košta znatno više. Očekivano, ispitanici su kao bolje proglasili “skuplje” vino.

 

eKapija.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments