Ilustracija

Dvanaestočasovne smene i trka sa vremenom, sastavni su deo radnog dana vozača Hitnih službi. Svesni važnosti svog zanimanja, često rizikuju, da bi drugi dobili lekarsku pomoć na vreme. A da bi taj rizik bio što manji, neophodna je svest i ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako sami kažu, ne smetaju im ni smene od 12 časova kao ni vožnja u skafanderu, kada voze u kovid režimu, ono što im najviše smeta jeste što ostali učesnici u saobraćaju neretko na njih ne obraćaju pažnju.

Samo u toku prepodneva, slupala su se dva vozila hitne pomoći nepažnjom ostalih učesnika u saobraćaju. U sudaru kod Sajma, krivac je pobegao sa mesta događaja, a pacijent i povređeni sa drugom ekipom nastavili su put ka bolnici.

“Uzrok je bio što je gospodin koji je pobegao iz trake koja vodi desno nastavio pravo, videli ste, naši su imali naglo kočenje i povredu lekara i medicinskog tehničara koji su bili nazad sa pacijentom, pacijent je ležao sva sreća, nije ništa sa njim ali je povredio rame tako da nadamo se da će sve biti dobro, ali eto nažalost i takve situacije se dešavaju”, kaže za RTV Igor Šapić, vozač Hitne pomoći i dodaje: “Želeo bih da napomenem da ovakvu gužvu leti nismo imali u Novom Sadu, verovatno ljudi nisu svi otišli na godišnji odmor i bilo bi potrebno i lepo od njih da smanje možda muziku u kolima pa da čuju te sirene i da ispoštuju to”.

Problem predstavljaju i pešaci koji pretrčavaju put, kao i biciklisti sa slušalicama u ušima. Posebnu pažnju obratite i kada Hitna služba prolazi kroz crveno svetlo, tako što ćete napraviti mesta i ustupiti im pravo prvenstva prolaza. Položena obuka za brzu vožnju, hrabrost, kao i godine iskustva za volanom, lakše će da spasu nečiji život, ukoliko im svi zajedno pomognemo u tome.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments