Претрага
Претрага
Close this search box.

ZNATE LI DA JE NOVI SAD NEKADA IMAO INTERNAT ZA DEVOJČICE?

Foto: PrtSc/YouTube/Udruženje stari hrast
U samom srcu Novog Sada, u Nikolajevskoj ulici, stoji zgrada koja je nekada bila srednjoškolski internat za devojčice.

Međutim, retko ko danas razmišlja o istoriji i razlozima osnivanja ove značajne institucije. Ta zgrada je u periodu od 1890. do 1941. godine bila dom za Srpski učiteljski konvikt, visoko poštovanu prosvetno-kulturnu ustanovu.

Ideja o osnivanju konvikta potiče od Gavre Putnika, učitelja iz Rume, koji je 1888. godine predložio da se učitelji udruže i formiraju konvikt u Novom Sadu.

Ova institucija je imala za cilj da pruži besplatan ili finansijski dostupan stan, hranu, ogrev, svetlo i nadzor za decu učitelja tokom školovanja, a pripadnici konvikta su takođe imali privilegiju lečenja u slučaju bolesti.

Osnivanje konvikta datira iz 1889. godine kada je formiran priređivački odbor.

Arkadije Varađanin iz Velike Kikinde, poznati prosvetni radnik, izabran je za predsednika i kasnije direktora konvikta. Pravilnik je potvrđen od strane mađarske vlade 1890. godine, podržan od strane gradonačelnika Stevana Popovića Pecije.

Kupovinom kuće na uglu ulica Nikolajevske i Đure Jakšića 1896. godine, kao i placa na uglu Miletićeve i Nikolajevske, izgrađeno je žensko odeljenje konvikta. Dodatnom kupovinom praznog placa između dve zgrade 1897. godine, izgrađen je sprat u središnjem delu.

Od 1890. do 1941. godine, kroz konvikt je prošlo 3.878 pitomaca, 2.618 muških i 1.260 ženskih.

Veliki broj njih bio je iz Srema, Bačke i Banata, ali i iz Slavonije, Istočne Bosne i Šumadije. Učiteljska deca su plaćala polovinu troškova boravka, dok su ostali učenici plaćali pun iznos.

Na žalost, konvikt je prestao sa radom za vreme okupacije 1941. godine, ali je njegov značaj i nasledstvo i danas živo svedočanstvo bogate obrazovne i kulturne istorije Novog Sada.

gradskeinfo

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Pele
28.01.2024 09:25

Hitno izbrišite ovu sramotu od teksta. Srednjoškolski dom za devojčice radi i dan danas. Ljudi u domu paze, bave se vaspitanjem i pomažu oko gradiva 200 devojčica iz raznih krajeva nase zemlje.
Ovoliki propust odavno ne vidoh u novinarstvu. Šarlatanski, autor teksta je pokazao ogromnu neprofesionalnost, i zapanjujuću neinformisanost.
Uvredio je sve one ljude koji rade tamo i veliki broj dece kojima je dom bio jedina šansa da nastave školovanje.
Pitanje za redakciju: da li ste zabrinuti za vaš kredibilitet , ako ovaku jednu činjenicu niste u stanju da proverite?

Gost
Marija Vukelić
28.01.2024 13:04
Odgovori  Pele

Srpski učiteljski konvikt je primao i dečake i devojčice. Danas se zove Srednjoškolski dom, a ženski postaje tek 1968. god.

Gost
Pele
28.01.2024 14:42

Dakle, NS ima 56 godina ženski učenički dom, a ne ,,nekad je imao”

Last edited 1 Mesec Ranije by Pele
Gost
Novosadjanka
28.01.2024 20:50

Kakav je ovo diletantizam i neprofesionalizam, tesko mi je da shvatim. Da ste samo prosli ulicom Nikolajevskom u centru grada videli biste da Dom ili internat radi, ucenice izlaze i ulaze, upaljena svetla itd. Da ne spominjem Google?! Ne razumem zasto ste uopste pisali a niste proverili cinjenice, to je nedopustivo i jednostavno glupo.

Gost
Bojović Jelica
29.01.2024 08:40

Dom i dan-danas funkcioniše. Trebao je zadržati svoj naziv “ŽSD, ŽENSKI SREDNJOŠKOLSKI DOM”
BILA SAM KORISNIK TOG DOMA 80-ih godina. Najlepši deo mog života.

Povezane vesti