Šah, kao društvena igra popularna u celom svetu, vekovima unazad ima poklonike i u našem gradu. Šahovske partije igrale su se u domovima Novosađana, ali i po renomiranim novosadskim kafanama i hotelima.

Foto: RTV

Prvo se igrao u  nekadašnjoj “Srpskoj čitaonici”, a nakon toga su igrači dobili svoje posebno nameštene stolove u hotelu „”Jelisaveta”, odnosno u današnjem hotelu “Vojvodina”. Nešto kasnije, partije šaha igraju se i u “Grand hotel Majer” (današnja  Vojvođanska banka), kao i u hotelu “Central” u bivšoj glavnoj Pošti, koji je i  postao sedište okupljanja ozbiljnih velemajstora šaha. Isto tako, šah se često igrao i u hotelu “Fabri”.

Prvo novosadsko šahovsko društvo

Upravo je tu i osnovano prvo Šahovsko društvo 08.10.1898. godine. Pasionirani igrači iz Novog Sada su od vlasnika hotela iznajmili jednu veću prostoriju radi okupljanja i igranja šaha. Organizovali su se prvi ozbiljni turniri, a novčane nagrade nisu bile male.

Posle Prvog svetskog rata broj poklonika ove drevne igre u Novom Sadu drastično se povećao. Gotovo u svakoj novosadskoj kafani, čiji je vlasnik držao do ugleda i prestiža, igrao se šah. Naročito je bila popularna kafana “Elita” u kojoj je danas restoran “Marina”.

Aleksandar Milutinović

Šah je postao toliko popularan da se leti,  ili čim su vremenske prilike dozvoljavale, izlazilo u parkove gde su na klupama Novosađani igrali važne partije. Dunavske plaže, a naročito “Štrand”,  bile su nezaobilazno mesto odigravanja šahovskih partija.

Igrače i njihove poteze sa velikim interesovanjem pratile su armije kibicera. Oni su već unapred znali koji potez je najbolje odigrati, ali su retki imali hrabrosti da sednu i izazovu protivnika.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments