U rezervatu starosedelečkih naroda južne države Para, u Brazilu, stari neprijatelji među plemenima Amazonije sada dele obrok – ribu ispečenu u listovima banane.

Ratovi u prošlosti, koji su umalo doveli do istrebljenja jednog od ovih plemena, zaboravljeni su u ime višeg cilja – borbe protiv novih politika brazilske vlade po pitanju Amazona, koje doživljavaju kao pretnju po život.

To je, na neki način, Generalna skupština Ujedinjenih nacija za Ksingu narode, grupu starosedelačkih plemena različitih etniciteta nastanjenih u blizini reke Ksingu.

Trodnevni sastanak održan je u selu Kubenkokre, koje pripada zemlji Kajapo.

Osim predstavnika 14 etničkih grupa, sastanku su prisustvovali delegati četiri obalske zajednice koje žive duž sliva reke.

Predsednik Žair Bolsonaro obećao je da će ukinuti zakone o zaštiti životne sredine, čime želi da podstaknte vađenje minerala i poljoprivredu u zaštićenim oblastima, uključujući i zemlju starosedalaca.

Vođe starosedelaca kažu da se – otkad je Bolsonaro preuzeo vlast u januaru – nalaze pod sve većom pretnjom invazije rudara i drvoseča na njihovu teritoriju, kao i da su zabrinuti zbog zagađenja lokalnih reka pesticidima.

“Danas imamo samo jednog neprijatelja, a to je vlada Brazila, predsednik Brazila i svi nestarosedelački okupatori”, kaže za BBC jedan od lidera Muđire Kajapo.

“Imamo naše unutrašnje razmirice, ali smo ujedinjeni u borbi protiv vlade. Hajde da ne ponavljamo prošlost. Hajde da od sada budemo ujedinjeni”, rekao je drugi vođa, Kadkure Kajapo, tokom sastanka.

Ove godine je u Amazonu izbilo 47.000 požara. prema podacima svemirske agencije Inpe, koja je zadužena sa satelitski nadzor. To je 51 odsto od ukupnog broja požara zabeležnih u celoj zemlji.

Avgust je bio najgori mesec za Amazon od 2010. godine – bilo je skoro 31.000 požara, što je trostruko u odnosu na isti mesec 2018. godine.

Izvor: Telegraf/BBC

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments