Na doživotni zatvor danas je osuđeno 104 turska vojnika, a proglašeni su krivim za umešanost u neuspeli puč protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016, preneli su turski mediji.

Sud u Izmiru je navodne pučiste osudio na najtežu kaznu po turskom zakonu, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Među osuđenim vojnicima su i dva nekadašnja generala i tri nekadašnja admirala, naveli su mediji uz dodatak da se u regionu Izmira nalaze brojni ključni vojni objekti, medju kojima je i aerodrom Džigli, na kom se okupila grupa pučista optuženih za planiranje Erdoganovog ubistva u noći puča.

Turske vlasti za puč krive propovednika Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen, koji živi u SAD, negira bilo kakvu umešanost.

Jedan admiral i jedan pukovnik, koji su priznali zločine koji su im se stavljali na teret i pomogli vlastima da otkriju navodne guleniste u vojsci, izbegli su najtežu kaznu ali su dobili nešto manje od 17 godina zatvora.

Na 20 godina je osuđen 21 bivši vojnik, dok će 31 u zatvoru provesti 10,5 godina, pišu mediji.

Posle propasti puča, turske vlasti su pokrenule kampanju odmazde, tragajući za navodnim pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama.

Osim pretpostavljenih gulenista, čistke su pogodile i Erdoganove političke protivnike, kritičke medije i aktiviste za ljudska prava.

Sudski procesi pokrenuti posle puča su bez presedana u Turskoj, pa je više od 55.000 ljudi završilo u zatvoru, od čega skoro 7.500 vojnika.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments