Dva pilota uspela su da reaguju i spuste onesposobljeni avion

       

Za svega nekoliko sekundi, dva pilota uspela su da reaguju i spuste onesposobljeni avion “Erbas” na polje blizu Moskve nakon što je ogroman udar ptica zaustavio motore. Herojski trenutak se već upoređuje sa čudom iz 2009. na Hadsonu.

Glavni pilot Damir Jusupov i prvi oficir Georgij Murzin uspeli su da slete avionom “Erbas 321” aviokompanije “Ural Erlajns” nakon što su udarili gusto jato ptica prilikom poletanja sa međunarodnog aerodroma Žukovski, jugoistočno od Moskve. Udar je zaustavio oba motora.

Ipak, plan pilota da sleti “trbuhom” aviona u veliko kukuruzište spasio je svih 226 putnika i sedam članova posade.

Kapetan Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira, nije tipični pilot koji ima desetine hiljada sati letenja iza sebe. U svojoj pilotskoj karijeri odradio je tek oko 3.000 sati leta.

To je dvostruko manje sati nego što je potrebno za glavno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo kao presudno u krizi u kojoj je morao da reaguje.

Svojevremeno ga je odbila pilotska škola zbog medicinskih razloga, završio je prava i tek potom se prekvalifikovao.

Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci odlučio je da se prekvalifikuje.

Pilotsku školu završio je s odličnim uspehom. Kolege ga opisuju ga kao smirenog, skromnog i iznad profesionalnog.

Na konferenciji za novinare povodom spuštanja onesposobljene letelice, događaj je opisao rečima: “Bilo je i drugih opcija i dobro je što ih nismo iskoristili. Da smo se pokušali vratiti, ne znam što bi se dogodilo”.

Rekao je da je prvo hteo da okrene avion, ali kad je video da se i drugi motor pokvario – znao je da je udarac u zemlju “neizbežan”.

“Ne osećam se kao heroj jer sam učinio ono što je trebalo da bih spasio avion, putnike i posadu”, dodao je Jusupov.

Georgij Murzin, dvadesettrogodišnji kopilot, dobio je licencu za pilota pre samo dve godine.

Diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva u Sankt Peterburgu 2017. godine.

Mladi pilot skupio je samo 600 sati leta u trenutku kad se našao u situaciji u kojoj se nijedan pilot ne želi naći, piše RT.

Izvor: RTS/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments