Dvadeset godina evra

       
Foto: ELEVENEWS

Evro će danas napuniti 20 godina tokom kojih je preživeo veliku krizu i trajno se ustoličio na finansijskim tržištima i evropskim novčanicima.

Evro se pojavio 1.januara 1999. godine i u početku postojao samo kao virtuelna valuta koja se koristila u računovodstvenim i finansijskim transakcijama.

Fizička realnost postao je tri godine posle, a kovanice i novčanice evra danas koristi više od 340 miliona ljudi u 19 evropskih država.

Valutu nisu odmah zavoleli i mnogi su njeno uvođenje doživeli kao neželjeno povećanje cena. U Nemačkoj je čak dobio nadimak “teuro”, po nemačkoj reči za skupo. Ali, ljude su brzo osvojila lakša putovanja i poslovanje preko granica bez valutnih fluktuacija.

Ispitivanje javnog mnjenja sprovedeno za Evropsku središnju banku (ECB) pokazalo je da 74 posto građana evrozone smatra da je evro bio dobar za EU, a 64 posto da je bio dobar za njihovu državu.

“Evro se ukorenio u stanovništvu, čak i antiestablišmentske stranke to moraju priznati”, rekao je Nikolas Veron, naučnik think tanka Bruegel iz Brisela i Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju iz Vašingtona.

Evro je sada druga svetska valuta, iako još uvek ne može dovesti u pitanje dominaciju američkog dolara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments