foto: Egipatsko ministarstvo odbrane

U velikoj antiterorističkoj operaciji u prethodna tri dana ubijeno je 28 ekstremista, a 126 uhapšeno. Akcija je vođena u  severnom i centralnom delu egipatskog sinajskog poluostrva pre tri dana, saopštila je egipatska vojska.

Operacija nazvana “Sinaj 2018” protiv terorista i “kriminalnih elemenata i organizacija” počela je u petak i u njoj učestvuju vojne i policijske snage. Odvija se na severnom i centralnom delu Sinaja, u egipatskoj delti Nila i Zapadnoj pustinji, duž granice s Libijom.

Takođe, prema saopštenjima vojske 126 džihadista je privedeno, a isto toliko njihovih skrovišta je uništeno.

Napadi ekstremista su dramatično učestali u Egiptu od 2013. godine, kada je zbačen predsednik Muhamed Morsi, islamista, posle masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Nasilje je bilo najviše prisutno na severu Sinaja, ali se proširilo na druge delove Egipta koji godinama teži da suzbije pobunu.

Krajem novembra egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi dao je tri meseca načelniku generalštaba i ministru unutrašnjih poslova da ponovo uspostave bezbednost i stabilnost na Sinaju. To naređenje izdato je nekoliko dana posle napada na džamiju na severu poluostrva, kada je ubijeno više od 300 ljudi. Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad sa najvećim brojem žrtava u novijoj istoriji Egipta.

 

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments