Fejsbuk mora da ubrza promene ili slede sankcije Evropske komisije

       

Evropska komisija dala je rok Fejsbuku da do kraja godine postane potpuno transparentan u pogledu prikupljanja korisničkih informacija.

Fejsbuku je dat rok da dostavi informacije o tome šta radi sa podacima korisnika ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama Evropske komisije.

Komesarka za pravosuđe Vera Jurova kaže da kompanija nije brzo delovala nakon što joj je u februaru rečeno da ažurira svoje uslove.

Kaže da je njeno “strpljenje” prošlo i preti uvođenjem penala.

Fejsbuk, koji za ovo ima rok do 31. decembra, je saopštio da su neke promene napravljene i da će nastaviti da sarađuje.

“Ukoliko ne vidimo napredak, uvešćemo sankcije”, kazala je Jurova na konferenciji za novinare.

“Sve je sasvim jasno. Ne možemo zauvek da pregovaramo, potrebni su nam rezultati.”

Evropska komisija je u februaru pozvala kompanije Fejsbuk i Airbnb da usklade uslove korišćenja u skaldu sa evropskom regulativom. Naloženo im je da unaprede komunikaciju sa korisnicima, odnosno da ih u potpunosti upoznaju sa time šta se radi sa informacijama koje se o njima prikupljaju.

Komisija je dodatno naložila kompaniji Airbnb da korisnike obavesti o potpunom iznosu rezervacije i dodatnim taksama, kao i da obezbedi korisnicima da dobiju dovoljno informacija o stanodavcu.

Kako je zahtev ponovljen u julu, Airbnb je napravio “neophodne promene kako bi osigurao punu transparentnost”, rekla je Jorova. Ali Fejsbuk nije pokazao spremnost za promene.

Za razliku od toga, kako je rekla, ta društvena mreža je ostvarila samo “vrlo ograničen napredak”.

Jurovu je iziritirao Fejsbuk koji praksu prikupljanja podataka i sadržaja karakteriše kao način za poboljšanje ukupnog iskustva korisnika, dok istovremeno ne ističe da podacima trguje sa trećim stranama.

“Ukoliko promene ne budu potpuno uvedene do kraja godine, pozivam na brzu reakciju i uvođenje sankcija kompaniji”, kaže Jurova.

Odgovarajući na to Fejsbuk je saopštio da je unapredio uslove u maju, uključujući i “veliku većinu” promena koje je Evropska komisija zahtevala.

“Sada je mnogo jasnije šta je na Fejsbuku dozvoljeno, a šta nije i koje opcije ljudi imaju”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je kompanija “zahvalna” Komisiji što nastavlja da joj šalje povratne informacije. Kako se dodaje, Fejsbuk će “nastaviti da blisko sarađuje, kako bi razumeo sve dodatne probleme i napravilo odgovarajuće dopune”.

Izvor: BBC News na srpskom

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments