Filipinsko ostrvo Borakaj biće zatvoreno za turiste u narednih šest meseci, a razlog ove odluke je zabrinutost vlasti zbog oštećenja nekada netaknute obale.

Portparol predsednika Rodrigo Dutertea saopštio je da je ova odluka doneta nakon obilaska ostrva i da će zatvaranje početi od 26. aprila, prenose svetski mediji.

Ranije ove godine, Duterte je rekao da se ovo ostrvo, poznato po belom pesku i milionima turista koji tu svake godine dolaze, pretvara u „septičku jamu“.

Kako se navodi, ta odluka izazvala je zabrinutost hiljada ljudi koji žive od turizma na tom ostrvu.

Na ostrvu postoji oko 500 firmi koje su usko vezane za turizam, a filipinska vlada je istakla da će te firme dobiti finansijsku pomoć.

Još nije poznato kako će se sprovesti zatvaranje, iako je sekretarijat za trgovinu i industriju predložio zatvaranje u fazama.

Taj potez vlade usledio je nakon zabrinutosti za životnu sredinu na ostrvu, pre svega zbog toga što lokalne poslovnice ispuštaju otpadne vode u vode na ostrvu, a Duterte je u februaru osudio ostrvske hotele, restorane i druge turističke objekte zbog ispuštanja kanalizacije direktno u more.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments