Foto: Healthline

U Francuskoj počinje suđenje oko tableta za mršavljenje, za koje se veruje da su usmrtile oko 2.000 ljudi, a drugima prouzrokovale doživotna oštećenja.

Lek medijator se prepisavao ženama koje su želela da izgube kilograme, jer je smanjivala apetit, ali i dijabetičarima.

Zbog njega su se sada na suđenju našli jedna od najmoćnijih farmaceutskih kompanija “Servije”, za prikrivanje nuspojava koje ovaj lek ima, kao i francuska državna regulatorna agencija, jer nije učinila dovoljno kako bi sprečila trajna oštećenja pacijenata i njihovu smrt.

U periodi između 1976. i 2009. godine, lek je bio propisan za oko pet miliona ljudi, a postojale su sumnje da izaziva smetnje na plućima i srcu.

“Servije” je do sada platio skoro 132 miliona evra odštete, a suđenjem bi trebalo da se utvrdi zbog čehga je lek dugo bio na francuskom tržištu.

“Suđenje je ogromno olakšanje. Napokon ćemo dočekati kraj ovo nedopustivog skandala. Ovaj takozvani lek je ustvari otrov”, rekla je doktorka pulmologije Irena Frančon, koja je proučavala kartone pacijenata.

“Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobeda za žrtve”, rekao je Čarls Josef- Oudin, advokat koji zastupa 250 oštećenih.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments