Gvatemala: Raste broj žrtava erupcije vulkana

       
Foto: Reuters

Broj poginulih prilikom masivne erupcije vulkana Fuego u Gvatemali porastao je na 109, saopštila je agencija za katastrofe i forenzičke nauke te centralnoameričke zemlje Inacif.

PROČITAJTE: (VIDEO) Gvatemala: Najmanje 25 mrtvih u erupciji vulkana

Erupcija vulkana Fuego na Gvatemali u nedelju bila je najsmrtonosnija erupcija u poslednje četiri decenije, ističe Rojters.

Vlasti Gvatemale juče su saopštile da je potraga za preživelima privremeno obustavljena zbog opasnosti po spasilačke radnike.

Portparol agencije za upravljanje nacionalnim katastrofama CONRED Dejvid de Leon rekao je da bi građani trebalo da se drže dalje od “i dalje opasne oblasti”.

Američka vlada uputila je najdublje izraze saučešća žrtvama i poručila da je poslala hitnu pomoć na zahtev Gvatemale, koja uključuje finansijska sredstva kako bi pomogla da se ispune potrebe u hrani i vodi, kao i sanitarne potrebe onih na koje je uticala erupcija vulkana Fuego.

Bela kuća saopštila je da će administracija predsednika Donalda Trampa, takođe, poslati avion kako bi pomogao da se prebace povređeni s opekotinama na Floridu radi lečenja.

Institut za seizmologiju i vulkanologiju Gvatemale prethodno je upozorio na novo izlivanje lave sa zapadne strane vulkana Fuego.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments