Hrvatski inspektori kaznili su šestoricu ribara iz Kopra i Izole u Piranskom zalivu, a jednom od njih je kazna u vrednosti od 28.000 evra poslata poštom, javila je TV Slovenija.

Do hapšenja je došlo u vreme kada Hrvatska odbija da prizna odluku arbitražnog suda o granici s Slovenijom, podseća STA.

U decembru prošle godine Slovenija je pokrenula presudu arbitražnog suda koju je Hrvatska odbacila. Obe zemlje su počele da kažnjavaju ribare iz druge zemlje, zbog kršenja granice i nedozvoljenog ribolova.

Arbitražni sud je 29. juna objavio odluku o granici između Slovenije i Hrvatske na kopnu i na moru. Sud je presudio da većina Piranskog zaliva pripada Sloveniji, kao i da Slovenija dobije slobodan pristup međunarodnim vodama u Jadranskom moru.

Odlukom suda Slovenija nema izlaz na otvoreno more, pošto se njeno more u Piranskom zalivu graniči sa hrvatskim i italijanskim vodama. Međutim, Slovenci su dobili pravo da slobodno koriste za transport deo hrvatskog mora koje se graniči sa italijanskim, kako bi došli do međunarodnih voda u Jadranskom moru, gde je dozvoljen ribolov.

Hrvatska vlast i opozicija uoči objavljivanja odluke bili su jedinstveni u stavu da je arbitražni sporazum za Hrvatsku “mrtvo slovo na papiru” i da na miran i trezven način treba tražiti drugi način rešavanja teritorijalnog spora vezanog za morsku granicu.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati.

Prema navodima TV Slovenija, Hrvatska koristi, pored pomorske policije, inspekciju za ribarstvo kako bi izdavala kazne ribarskim brodovima iz Slovenije.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments