Huavej na crnoj listi u SAD

       
Foto: cdn57.androidauthority.net

Na snagu je stupila naredba američke administracije kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavej Tehnolodžiz stavlja na crnu listu u SAD.

Ministar trgovine Vilbur Ros najavio je sinoć, u intervju za Blumberg, da će danas stupiti na snagu ta naredba.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da na takozvanu “Listu pravnih lica” (Entity list) stavlja Huavej Tehnolodžiz i još 70 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp je potpisao naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompaniju, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavej kao “pretnju” i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveja za 5G mreže naredne generacije, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu izjavio je juče da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments