Kubanske vlasti juče su nominovale prvog potpredsednika Migela Dijas Kanela za jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra nakon skoro 60 godina vlasti.

Predsednik Raul Kastro vlast će verovatno predati svojoj „desnoj ruci“ Migelu Dijas Kanelu, koji je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na tom ostrvu, navodi Rojters.

Tu nominaciju sada treba da potvrdi Narodna skupština Kube sa 604 poslanika koji uvek potvrđuju nominacije potpuno ili skoro potpuno jednoglasno, prenosi AP.

Za novog prvog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa (72), bivši sindikalni zvaničnik koji je u Vladi Kube bio na više značajnijih funkcija.

Dijas Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters.

Ukoliko bude izabran, Dijas Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike i po svemu sudeći je više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Raul Kastro (86) će do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na procese donošenja državnih odluka.

Izvor: srbijadanas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments