Leto kakvo se ne pamti: Ove godine oboreno je 400 rekorda

       

Ovog leta na zemljinoj severnoj hemisferi oboreno je skoro 400 temperaturnih rekorda, pokazale su nove analize instituta “Berkley Eart” iz Kalifornije. Rekordi su pali u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. avgusta.

Trećina tih rekorda zabeleženi su u Nemačkoj, zatim u Francuskoj i Holandiji.

Tokom ovog leta, u čak 1.200 mesta na severnoj hemisferi zabeleženi su najtopliji dani ikada zabeleženi za dati mesec.

U Francuskoj je ovog leta oboren rekord pa sada najviša ikad izmerena temperatura u toj zemlji iznosi 46 stepeni Celzijusovih. Posle Francuske, tu su i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Luksemburg i Holandija.

“Neka mesta u Evropi imaju istoriju beleženja vremenskih zapažanja dugu više od 150 godina, a ipak su ove godine videli rekorde”, rekao je naučnik Robert Rod.

Najviše temperature zabeležene su krajem jula, kada su se brojne zemlje Evrope suočavale sa toplotnim talasom, piše BBC.

U Sjedinjenim Američkim Državama nešto manje promene, ali jeste zabeleženo 30 rekorda. U Japanu, gde je 11 ljudi umrlo zbog toplotnog udara, takođe je zabeleženo 10 najviših temperatura.

Rod objašnjava da je ovo odraz dugoročnog trenda globalnog zagrevanja.

“Kako se Zemlja zagreva, postaje lakše meteorološkim stanicama da beleže rekorde. U prošlosti, videli bismo obično da samo 2 odsto tih stanica zabeleži neki rekord tokom godine. Međutim, ponekad vidimo godine, kao što je 2019, gde je čak 5 odsto stanica zabeležilo takve temperature”, objasnio je on.

Jul 2019. bio je najtopliji mesec ikada. Na globalnom nivou bio je topliji za 0,04 stepena Celzijusa od prethodnog najtoplijeg – jula 2016. godine.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments