Nemački avioprevoznik “Lufthanza” saopštio je da će isprobati opciju testiranja na koronavirus pre ukrcavanja na međunarodnim letovima, u pokušaju da dugoročno vrati svoje mušterije.

Testiranje na nekim letovima za SAD će početi da se sprovodi u oktobru, a praksa će zavisiti od odobrenja vlade.

Kompanija navodi da još uvek nije odlučeno na kojim će se letovima sprovoditi testiranje i da je u kontaktu sa više aerodroma u Severnoj Americi. Jedna od opcija je da testiranje bude obavezno za sve putnike pre ukrcavanja.

Predlog “Lufthanze” je u skladu sa pozivom Međunarodne asocijacije za međunarodni prevoz ( IATA ). Ovo udruženje je pozvalo na upotrebu testiranja kao alternative karantinu, u pokušaju da se povrati poverenje u korišćenje aviosaobraćaja i podstakne ponovna upotreba ovog vida prevoza. Testovi bi predstavljali način za zaobilaženje različitih zahteva za karantinom koji, iako pomažu u suzbijanju širenja virusa, predstavljaju glavni razlog odvraćanja od ovog vida prevoza, navode zvaničnici iz avioindustrije.

Avioprevoznici su zabeležili značajan pad prometa tokom pandemije, zbog čega su tražili i dobili milijarde državne pomoći. “Lufthanza” je od vlade dobila devet milijardi evra pomoći, ali je u septembru najavila dodatno smanjenje troškova, nakon smanjenog broja letova tokom sezone odmora.

Izor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments