Mađarska najavljuje: Pomaganje migrantima biće krivično delo

       

Mađarska vlada sastavila je nacrt zakona koji predviđa zatvorske kazne za one koji pomažu ljudima bez papira za boravak u zemlji.

Ukoliko zakon bude usvojen bez promena, štampanje brošura sa infomacijama o traženju azila i deljenje hrane migrantima, postaće krivično delo u Mađarskoj.

Mađarska menja i ustav kako bi sprečila ostale zemlje Evropske unije da tražioce azila preusmere u Mađarsku.

Premijer Mađarske Viktor Orban prkosi migrantskoj politici Evropske unije.

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka protive se planu Evropske unije da premesti 160 hiljada migranata poreklom iz Sirije i Eritreje iz kampova u Italiji i Grčkoj koji su preopterećeni.

Nik Torp, BBC dopisnik iz Budimpešte, kaže da je parlament počeo raspravu o novom zakonu, iako u ovom trenutku jako mali broj migranata pokušava da uđe u Mađarsku zbog ograde koja je postavljena na južnoj granici sa Srbijom.

Orbanova desničarska partija Fides ima dve trećine u parlamentu, a glasanje o novom zakonu se očekuje sledeće nedelje. Orban je pre mesec dana započeo drugi mandat.

Zakon je deo paketa “Stop Soroš” čiji je cilj da omalovaži bogataša-filantropa mađarskog porekla Džordža Soroša, kog mađarska vlada optužuje da ohrabruje migrante muslimane da dođu u Evropu.

Mađarska je 2015. bila tranzitna zona za oko milion tražioca azila, među kojima je najveći broj izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Izvor: BBC News na srpskom

 

Komentari: