Mađarska: Počeo štrajk u “Audiju”

       

Jutros u šest sati počeo gotovo opšti štrajk zaposlenih u kompaniji “Audi Hungarija” – saopštio je potpredsenik nezavisnog sindikata najveće fabrike u Mađarskoj Đerđ Čaloganj. 

U obustavi rada učestvuje 9.000 članova tog sindikata od 13.000 ukupno zaposlenih, tako da su potpuno stale proizvodne hale u kojima se prave motori čuvene nemačke marke automobila i sklapaju TT modeli.

Do štrajka je došlo zbog neuspeha pregovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca oko povećanja plata, započetih još u septembru. Štrajkački odbor je formiran 14. januara, a četiri dana kasnije održan je četvoročasovni protest upozorenja.

Sindikat traži jednogodišnji ugovor o platama, zatim njihovo povećanje od 18 odsto, s tim da iznos ne može da bude manji od 75.000 forinti (oko 230 evra), veći okvir varijabilnih primanja za četiri procenta, više novca za prekovremeni rad, povećanje bonusa i nagrada za lojalnost, kao i pravo da svaki radnik bar jednom mesečno ima slobodan ceo vikend.

Rukovodstvo “Audi Hungarija” je ponudilo postepenio povećanje plata od 20 odsto u periodu od dve godine, a sam štrajk je “primilo k znanju” i – kako je navedeno u saopštenju za javnost – pripremilo se za moguće posledice.

Obustava rada u đerskom gigantu nije povezana sa serijom protesta u Mađarskoj zbog spornih izmena Zakona o radu, ali može posredno da utiče na nastavak demonstracija i održavanje generalnog štrajka.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments