Stanovici Singapura neće više moći da se hvale da poseduju najjači pasoš na svetu. Prema novoj listi Henley Passport indeksa za 2018. godinu, Japan trenutno poseduje najjači pasoš na svetu.

Japan je dospeo na prvo mesto liste nakon što su stanovnicima ove zemlje ukinute vize za Mjanmar. Sada Japanci mogu da putuju na 190 destinacija širom sveta bez vize, pa tako „šišaju“ Singapur za samo jednu, gorepomenutu zemlju.

Nakon što je Uzbekistan olakšao vizni režim, tako se i Nemačka popela da prvo mesto početkom godine, i to prvi put od 2014. godine. Nemačka se pak, sada nalazi na trećem mestu, a iza četvrto mesto dele Južna Koreja i Francuska.

Stanovici SAD i Velike Britanije mogu da putuju na 186 destinacija bez vize, pa tako dele peto mesto. Ipak, prognoze su da će se u narednih par godina suvereno vratiti na prvo mesto koje su imale 2015. godine.

Najbrži rast na listi najjačih pasoša beleže Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2006. godine bili na 62. mestu, a sada su na 21., pa su tako građani UAE vlasnici najjačeg pasoša na Bliskom Istoku.

Iz kompanije Henley & Partners navode da će se i samoprozvana država Kosovo uskoro naći na vrhu liste zbog vizne liberalizacije koju je predložila Evropska Unija u julu i koja se trenutno razmatra Savet Evrope.

Pasoš Republike Srbije našao se na 39. mestu na listi od 105 pozicija, što znači da bez vize možemo da putujemo na 130 destinacija širom sveta.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments