Oluje sve razornije i jače

       

Uragan Florens i tajfun Mangkut odneli su desetine života na istoku SAD i Filipinima, a istraživači kažu da zbog klimatskih promena neće biti više oluja, ali će one biti sve moćnije i pojavljivaće se i tamo gde ih sada nema, navodi “Dojče vele”.

Tobijas Gajger, naučnik Potsdamskog instituta za istraživanje klime kaže da je “ova sezona tropskih oluja već sada je jača od prošlogodišnje”.

“Aktivnost jedne sezone ne meri se samo brojem oluja koje stignu do kopna nego koliko tropske olujne energije se ukupno generiše iznad okeana. Već sada je generisano više energije u severnoj hemisferi nego u celoj 2017. godini”, navodi Gajger.

On dodaje da “tu doduše ne postoji trend”.

“Ali ključno je što očekujemo povećanje broja retkih, ali posebno jakih tropskih oluja. A to su one koje zbilja mogu biti opasne“, kaže Gajger koji proučava posledice klimatskih promena na ekstremne vremenske neprilike i privredu.

Gajger objašnjava da klimatske promene povećavaju temperaturu mora što je neophodan uslov za tropske oluje. Podseća da je prošla godina bila rekordna što se tiče materijalne štete nakon sezone uragana sa 280 milijardi dolara, ali ne želi da prognozira štetu ove sezone koja traje još dva meseca.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments