Foto: qzprod.files.wordpress.com

Veliko ostrvo plastičnog otpada u Tihom okeanu u zoni između Kalifornije i Havaja raste, a sadrži čak 16 puta više otpadaka nego što je to procenjeno. Na području Tihog okeana poznatom kao “Veliko pacifičko ostrvo smeća” pluta oko 80.000 tona plastike.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Scientific report” pokazuje da “ostrvo smeća” zauzima površinu od 1,6 miliona kilometara kvadratnih i sadrži ukupno 1,8 milijardi čestica raznih veličina, a 99 odsto otpada čini plastika.

Sitne toksične čestice dolaze u našu hranu preko ulovljene ribe, a osim što mogu da probiju unutrašnje organe one unose i otrovne hemikalije u telo.

Istraživanje je pokazalo kako plastika čini 99,9 odsto sveg otpada u tom delu okeana. Najmanje 46 odsto plastike sačinjavaju ribarske mreže, a preko tri četvrtine plastike u ovoj zoni je otpad veći od 5 centimetara.

Mikroplastika čini osam odsto ukupne mase, ali 94 odsto procenjenih 1,8 mlijiradi komada otpada koji plutaju u moru. Iako se većina većih predmeta raspala na sitnije delove, naučnici su uspeli da identifikuju neke od njih, uključujući kontejnere, flaše, poklopce, užad i ribarske mreže.

“Procenjujemo kako oko 80.000 tona plastike trenutno pluta unutar područja površine 1,6 miliona kvadrata”, kaže dr. Leberton.

Izvor: Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments