PORAŽAVAJUĆI PODACI: Širom sveta ogroman broj dece primoran na brak

       

Oko 115 miliona dečaka primorano je da stupi u brak, a svaki peti oženio se pre 15 godine, rezultati su prvog istraživanja UNICEF-a o dečijim brakovima.

UNICEF je analizirao podatke o brakovima i stanovništvu u 82 države i utvrđeno je da u Centralnoafričkoj Republici ima 28 odsto oženjenih dečaka, potom sledi Nikaragva sa 19 odsto i Madagaskar sa 13 odsto.

U istraživanju se ističe da zbog preranog braka deca napuštaju školu, imaju ograničene ekonomske mogućnosti i izloženiji su zlostavljanju i problemima sa mentalnim zdravljem od onih koji kasnije stupe u bračnu zajednicu.

“Brak im uništava detinjstvo. Deca-mladoženje primorana su da preuzmu odgovornost odraslih za šta nisu spremni. Rani ulazak u brak dovodi i do preranog očinstva i s tim se vrši dodatni pritisak za brigu o porodici, prekid obrazovanja i prilika za obrazovanje”, navodi se u saopštenju direktora UNICEF-a Henrijete For nakon objavljivanja istraživanja.

Na osnovu podataka UNICEF-a, širom sveta od 2,2 milijarde dece njih 765 miliona su oženjeni dečaci i udate devojčice, ali veća je verovatnoća da maloletnice uđu u brak prerano što ugrožava njihovo zdravlje zbog mogućnosti trudnoće.

UNICEF ističe da je na globalnom nivou svaka peta žena između 20 i 24 godine udata pre svog 18 rođendana što je mnogo više u odnosu na svakog tridesetog muškarca.

UN ističe da bi sve zemlje trebalo da ukinu dečije brakove do 2030. godine kao što je to usaglašeno u ciljevima zadatim 2015. godine.

Izvor: Blic/Srna

Komentari: