Foto: nytimes.com

Sa osvojenih 76,67 odsto glasova Vladimir Putin je ponovo  izabran za predsednika Rusije. Izlaznost na izborima bila je 67, 4 odsto, saopštila je  ruska Centralna izborna komisija posle prebrojanih 99,80 odsto glasačkih listića.

Time je Vladimir Putin potukao sopstveni rezultat osvojen na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine, kada je osvojio 64 odsto glasova i bolje prošao nego što su predviđale ankete poslednjih nedelja.

Vladimir Putin je prvi put izabran za predsednika 2000. godine sa 52,9 posto glasova. Drugi put, četiri godine kasnije, dobio je 71,3 odsto, a 2012. godine dobio je 63,6 odsto glasova.

Putin ovim izborom ostaje na čelu države do 2024.godine. Tada će imati 72 godine, a na novu kandidaturu imao bi pravo tek 2030. godine.

Njegov najbliži rival, komunista Pavel Grudinin, osvojio je oko 12 odsto glasova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu ponovni izbor za šefa ruske države.

“Primite iskrene čestitke za ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodite Vašu zemlju čvrsto utemeljenim putem napretka, na dobrobit svih njenih građana. Uveren sam da ćete svojim izvanrednim talentom lidera, uz jasnu viziju i jaku volju, kao i odgovornost i posvećenost u radu, nastaviti da postižete uspehe u rešavanju svih važnih pitanja za Rusiju, kao i u ispunjavanju planova za njen dalji sveobuhvatni razvoj”, naveo je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić takođe je čestitala Vladimiru Putinu pobedu na predsedničkim izborima i osvajanje četvrtog mandata na mestu predsednika Ruske Federacije.

izvor: beta.rs/tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments