Sud u Moskvi zabranio je pristup popularnom internet mesindžeru “Telegram”, koji će biti blokiran nakon što je kompanija više puta odbila da pošalje kodove za šifrovanje svojih poruka federalnoj službi za bezbednost (FSB).

Sudija Julija Smolina iz suda Taganski je dozvolila da odmah počne sa blokiranjem mesindžera, pre nego što odluka bude i zvanična.

Nijedan predstavnik Telegram mesindžera nije došao na današnji sastanak, jer je osnivač Pavel Durov rekao da advokati ne bi trebalo da učestvuju u toj “otvorenoj farsi”.

Advokati su i podneli peticiju sudu, traćeći da se odloži sastanak, ali je taj predlog odbijen.

Razmatranje tužbe trajalo je 20 minuta.

Prema odluci suda, mesindžer mora da bude blokiran sve dok Telegram ne izvrši svoje obaveze: da da svoje kodove za šifrovanje FSB-u.

Ranije je rusko nadzorno telo za komunikacije “Roskomnadzor” optužilo aplikaciju za dopisivanje “Telegram” da krši ruski zakon i da će biti blokirana ukoliko tom telu ne pruži informacije o kompaniji koja je kontroliše.

“Telegram” je poznat po tome što je među omiljenim aplikacijama terorističke grupe, tzv. Islamske države, čiji je pripadnici koriste zbog enkripcije, tj. zaštite poruka koja čuva podatke članova koji se dopisuju.

Izvor: informer.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments