Saradnik Donalda Trampa osuđen za prevaru

       
Foto: Pixsell/Rojters

Bivši šef predsedničke kampanje Donalda Trampa, Pol Manafort, osuđen je na 47 meseci zatvora zbog bankovnih i finansijskih prevara i zbog neplaćanja poreza.

Iako je prekršio niz američkih zakona, koji propisuju kazne i do 24 godine zatvora za to što je on učinio, sudija u Aleksandriji u Virdžiniji prema Manafortu je bio blag.

U zatvoru se nalazi već devet meseci, to će mu se oduzeti od ukupnog trajanja kazne pa na slobodu izlazi za nešto više od tri godine. Ali sudija je dosudio i novčanu kaznu od 50 hiljada dolara i obavezu da oštećenima vrati 24 miliona dolara, što je za njega verovatno kazna gora od one zatvorske. Nekretnine koje još uvek poseduje ne mogu namiriti ni šestinu te sume. Optužnica protiv njega podignuta je na temelju spoznaje iz istrage o ruskoj upletenosti u američke predsedničke izbore.

Od stupanja na dužnost Donalda Trampa sudilo se ukupno petorici njegovih saradnika. Uz Pola Manaforta, na tom popisu je i Majkl Koen, Trampov “obavljač prljavih poslova” koji je prošle nedelje svedočio pred Kongresom teško optuživši svoga bivšeg poslodavca. On je osuđen na tri godine zatvora zbog više ilegalnih finansijskih transakcija, među kojima je i isplata porno zvezdi Stormi Daniels. Zaglavio je i Trampov bivši savetnik za nacionalnu sigurnost Majkl Flin i to jer je lagao FBI. Rik Gejts je povezan s Manafortom. Na pitanje tužitelja da li je počinio kriminalna dela zajedno s Manafortom on je odgovorio potvrdno. I Džordž Papadopulos, Trampov savetnik za spoljnu politiku u kampanji, takođe je optužen za laganje FBI-u, i to o uključenosti Trampova stožera u veze s Rusijom. Ali, dobio je samo 14 dana zatvora.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: