Foto: jutarnji.hr

Slovačka policija istražuje moguću povezanost inostranih državljana sa ubistvom novinara Jana Kuciaka i njegove devojke Martine Kušnirove, a u istrazi im pomažu službe u Češkoj i Italiji, rekao je šef policije Tibor Gašpar.

Jan Kuciak i njegova devojka Martina Kušnirova ubijeni su tokom vikenda u njegovoj porodičnoj kući šezdesetak kilometara od Bratislave. Dvostruko ubistvo je, prema istrazi, počinjeno između četvrtka i nedelje. Kuciak je ubijen metkom u grudi, a Kušnirova metkom u glavu.

Šef policije je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Roberom Ficom, koji je zamolio javnost  da pomogne u prikupljanju informacija.

Slovački premijer na konferenciji za novinare  doneo je novac, milion evra nagrade, koju je njegova vlada pripremila za svakoga ko pomogne u istrazi.

“Naš prioritet je zaštita slobode govora i jačanje sigurnosti novinara”, poručio je Fico.

Šef policije Gašpar rekao je da je od ponedeljka policija ispitala oko 20 osoba i radi na različitim pretpostavkama, uključujući mogućnost da je Kuciak ubijen zbog posla kojim se bavio.

Transparency International (TI) nedavno je Slovačku svrstao na 7. mesto najkorumpiranijih država u EU. Ubistvo novinara odmah su snažno osudili članovi EU i međunarodnih organizacija.

U Bratislavi se od ponedeljka uveče okuplja na stotine ljudi kako bi zapalili sveće za ubijenog novinara, a slično okupljanje je održano i u  glavnom gradu Češke.

izvor: jutarnji.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments