Pred samim parlamentom došlo je do sukoba s katalonskom policijom koja je napravila kordon između mase okupljenih i zgrade parlamenta.

Oko 180.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije učestvovalo je u ponedeljak uveče u povorci Barselonom gde su obeležili godišnjicu zabranjenog referenduma i zatražili od regionalne vlade da proglasi odcepljenje od Španije.

Povorka je krenula s trga u centru grada prema regionalnom parlamentu gde su vladajućim političarima simbolično uručili glasačke kutije, poručivši im kako su se pre godinu dana izjasnili u korist nezavisnosti.

Pred samim parlamentom došlo je do sukoba s katalonskom policijom koja je napravila kordon između mase okupljenih i zgrade parlamenta. Kordon je bio probijen, policija se povukla prema unutrašnjosti parlamenta, zatim je pendrecima uspostavila kontrolu potisnuvši grupu protestanata koja je nameravala da okupira parlament.

Istovremeno je na drugom delu grada došlo do tenzija. Hiljade ljudi pojavile su se pred zgradom španske nacionalne policije koja je pre godinu dana povredila više stotina osoba.  Tamo je takođe došlo do sukoba s kordonom policije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments