Svaki peti mobilni telefon falsifikat, proverite da li je i vaš

       

Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je najnovije istraživanje o raznim falsifikatima, kojih je, kako kažu, iz godine u godinu sve više na tržištu.

Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta falsifikata (sektor lekova, odeće, pametnih telefona, kozmetike kao i vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mesto s ukupnim gubitkom od 45 miliona evra, odnosno 15 odsto zvanične prodaje.

Falsifikati uzrokuju ogromne ekonomske gubitke unutar EU, a na godišnjem nivou reč je o iznosu od oko 60 milijardi evra, što predstavlja iznos od 116 evra po građaninu Evropske unije.

Za samo godinu dana kroz države članice EU prošlo je ukupno 41,3 miliona krivotvorenih uređaja u vrednosti od 670 miliona evra, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje, uključujući i njihove delove.

Trend porasta falsifikata nije zahvatio samo Evropsku uniju, već i ceo svet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prema kojima u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svetu nije original.

Na prvi pogled, krivotvoreni i originalni mobilni uređaji izgledaju jednako. Ali, samo na prvi pogled. Detaljniji pregled aparata, kao i provera njegovog IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Ukratko – dobro istražite model uređaja koji želite da kupite, saznajte u kojim bojama i pakovanjima dolazi, kupujte samo kod ovlašćenih prodavaca koji vam mogu izdati garantni list i kojima se možete požaliti ako nešto ne radi. Proverite IMEI broj koji svaki mobilni telefon mora da ima, ali i obratite pažnju na samu izradu uređaja (koliko je kvalitetna, kako izgleda, odgovara li izgled onome što ste videli na stranicama proizvođača).

Možete da pogledate i internet stranicu “Spot a Fake phone”, a najjednostavniji način da budete sigurni da ste kupili original jeste da to radite kod ovlašćenih prodavaca i da insistirate na garantnom listu.

 

Izvor: Informer.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pavle
10/09/2018 10:26

Ne kažete zašto da proveravamo. Da bi odabrali fejk? Jer original je napravljen da crkne dan posle isteka garantnog roka.
A što se tiče gubitaka, nisu to spaljene pare nego ušteđene kod kupaca. Jedni gube drugi dobijaju u svakoj trgovini.