Švedska crkva savetuje sveštenike da zbog rodne neutralnosti ne koriste Boga samo u muškom rodu i ne oslovljavaju ga sa “Gospodin”.

Da li je Bog muškog ili ženskog roda ili je i muškarac i žena ili ni jedno ni drugo?

Prema pisanju “The Telegrapha”, umesto tradicionalog pojma “Otac, Sin i  Sveti Duh“ predloženo je da se koristi neutralan pojam “u ime Boga i Presvetog Trojstva”. Ni Bog nije pošteđen političke korektnosti, a kako niko sa sigurnošću ne zna je li Bog žena ili muškarac ili oba, ili pak nešto drugo, na svakome je da u skladu sa verom ili religijom zamišlja ko je.

Rasprava o Bogu kao nemuškarcu traje u Švedskoj evangeličkoj luteranskoj crkvi od 1986.godine, a odluka je većinom glasova donesena krajem prošle godine, kojom mnogi ni u Švedskoj crkvi nisu zadovoljni.

Pravilnikom se regulišu forma i izgled crkvenih obreda, sahrana, venčanja, krštenja i drugog, a postoje i uputstva za to kakve stavove sveštenici treba da zastupaju, kao i kakva crkvena muzika bi trebalo da se koristi. Takođe, u pravilniku se govori i o jeziku koji se koristi tokom obreda.

Švedska je jedna od najprogresivnijih zemalja što se tiče jednakosti polova, a Antje Jakelen je prva žena na mestu nadbiskupa Švedske crkve.

izvor: vecernji.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments