Foto: Newsweek

Švedska je tokom pandemije koronavirusa odlučila da ostavi škole otvorene, a to nije dovelo do veće stope zaraze među školarcima nego u susednoj Finskoj, gde su škole bile privremeno zatvorene, navodi se u zajedničkom izveštaju njihovih agencija za javno zdravlje.

Izveštaj otkriva da je tokom razdoblja od 24. februara do 14. juna zabeleženo 1124 potvrđenih slučajeva ovog virusa među decom u Švedskoj, što je oko 0,05 posto ukupnog broja dece uzrasta od jedne do 19 godina. Finska je zabeležila 584 slučaja u istom razdoblju, što je takođe oko 0,05 posto.

U ovom izveštaju, objavljenom prošle nedelje, stoji da su teški slučajevi koronavirusa bili vrlo retki među švedskom i finskom decom uzrasta od jedne do 19 godina i da nije bilo smrtnih slučajeva. Takođe, nije bio povećan ni rizik za nastavnike i učitelje.

“Zaključno, zatvaranje ili nezatvaranje škola nije imalo merljiv direktan uticaj na broj laboratorijski potvrđenih slučajeva kod školske dece u Finskoj ili Švedskoj”, navode agencije u izveštaju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments