U Evropi se godišnje baci 80 miliona tona hrane

       

Čak 20 odsto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva i nema redovne obroke, a u Evropi se godišnje baci 80 miliona tona hrane, izjavio je danas predsednik Evropske federacija banke hrane (FEBA) Žak Vandenšrik na konferenciji “Lideri transformacije društva”.

“Hrana je važna svima nama, čak još važnija onima koji ne mogu da je priušte. Oko 20 odsto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva, to je veliki problem našeg društva”, istakao je Vandenšrik.

Kako kaže, ako Evropa hoće da bude lider u dostizanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 UN mora da reši pitanje hrane.

“Bacanje hrane je skandal, i etički, i društveni, skandal po pitanju životne sredine i privredni skandal”, poručio je Vandenšrik.

Dodao je da se veliki deo hrane baca i pre nego što dođe do potrošača, kao i da je bacanje hrane treći najveći zagađivač životne sredine.

On je napomenuo da FEBA ima veliki broj banaka hrane u 23 zemlje u Evropi, među kojima je i Srbija.

“Podelimo četiri miliona obroka dnevno. Procena je da bi od 80 miliona tona hrane mogli da povratimo godišnje 20 miliona”, rekao je Vandenšrik.

Napomenuo je da u Evropi ima dovoljno hrane koja je dostupna u Evropi koju treba skupiti.

“To je pitanje solidarnosti”, dodao je Vandenšrik.

Konferenciju “Lideri transformacije društva” organizuje Adriamedia grupa, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Ministrstva bez portfelja za regionalni razvoj, kao i Privrednom komorom Srbije, AmC ham, Hemofarmom, Atlantik grupom i drugim partnerima.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments