Štrajk nastavnika i vaspitača, kao i drugih obrazovnih radnika, započeo je u sredu u Sloveniji.  Prema podacima sindikata u štrajk je stupilo 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih institucija.

Za danas je najavljen dolazak 15.000 štrajkača iz cele zemlje autobusima u Ljubljanu i  njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada.

Sindikat zahteva povećanje plata učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda i povećanje regresa za godišnji odmor.  Granski sindikat prosvetara u Sloveniji poručio je da su plate zaposlenih u državnoj upravi nesrazmerno veće od plata nastavnika sa istim nivom obrazovanja i da to treba ispraviti.

Premijer Slovenije Miro Cerar proteste smatra neopravdanim, a zahteve za povećanje plata preteranim i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plata u javnom sektoru i moguće posledice za stabilnost javnih finansija.

Na noguće negativne posledice štrajkova, kada je reč o ekonomskoj konkurentnosti i  povećanju troškova zaduživanja, upozorili su iz Privredne komore Slovenije, tvrdeći da plate u javnom sektoru koštaju 11 procenata BDP-a.

izvor: agencije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments