Srećan rođendan, Duško Dugouško!

Omiljeni svetski zec je ovog meseca napunio 80 godina. Davne 1938. godine, 30. aprila, emitovan je crtani film u kome nestašni zec postavlja sopstvena pravila u šumi. U biografiji piše da je rođen 1940. godine, ali na ekranima je od 1938. godine.

“Narode, da li on stvarno misli da mene može da prevari?“, rečenica je kojom se Duško Dugouško obraća publici kad god se nadmudruje sa ostalim akterima, najčešće Patkom Dačom ili Elmerom. Karakter lika napravljen je tako da sadrži osobine svojstvene običnom čoveku. Ne natrprosečno inteligentan, već snalažljiv i vragolast, i iako često namćorast istovremeno i duhovit.

Rođen u Bruklinu, omiljen širom sveta, ovaj zec crtana je verzija stand-up komičara. Najveći je crtani lik svih vremena i poseduje zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovek sa hiljadu glasova.

Nakon Mel Blanka, glas su mu oponašali i Dzef Bergman, Sem Vinsent, Bili Vest i Dzo Alaski. U Srbiji prepoznatljiv glas Duška Dugouška tumačio je Nikola Simić, a pre njega, kraće vreme, Mića Tatić. Deca i odrasli u Srbiji i danas ponavljaju Duškovu dobro poznatu rečenicu ”Ej, šefe, koji ti je vrag?”.

Na američkom govornom području govor Duška Dugouska ima bruklinski akcenat, dok prevodioci i tumači u Srbiji nisu želeli da mu odrede srpsko mesto rođenja pa su umesto akcenta razvili specifičan govor, govor koji u isto vreme može biti i namćorast i prijateljski.

Dugouško Duško “osuđen je” da postane legenda. Slavu je stekao zasmejavajući decu Amerike, a potom celog sveta,i od  vremena Drugog svetskog rata pa do sada je na počasnom mestu miljenika gledalaca. Publiku bi do sledećeg viđenja pozdravio sa “Well, that’s all folks!” odnosno “To bi bilo sve narode!“

Bob Givens, animator i jedan od idejnih tvoraca lika Duška Dugouška, preminuo je 14. decembra ove godine. Pored kompanije Vorner Bros animirao je i za Volt Dizni i Hana- Barberu.

Izvor: Danas

Video: Duško Dugouško

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments