Foto: Newsbook

Vlasti su odlučile da zatvore muzeje, prodavnice, čak i Ajfelov toranj i muzej Luvr. Neki blindiraju i svoje prozore i izloge kako se ne bi ponovio rušilački scenario.

Pariz se priprema za najveći od svih protesta. Vlasti predviđaju potpuni haos, ‘žuti prsluci’ najavili su ulazak u Jelisejsku palatu, a Makron mobilizaciju 90.000 policajaca. Očekuje se 8.000 samo u Parizu, dok ih je prošlog vikenda bilo 4.000. Makron ne isključuje vojsku niti antiterorističke jedinice i blindirana vozila.

“Ne možemo rizikovati kada znamo kolika je pretnja”, rekao je ministar kulture Francuske.

Rekao je kako će muzeji Luvr, Orsej i dve poznate opere biti među lokacijama koje će biti zatvorene, samo nedelju dana nakon što je uništen deo imovine na Trijumfalnoj kapiji.

Francuska vlada u petak je branila strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetina pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama nakon što su učestvovali na protestima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ove nedelje blokirali pristup desetinama srednjih škola širom zemlje protestujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju protesti zbog visokih troškova života, a novi se očekuju u subotu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments