Foto: dragas.biz
Od 169 opština u Srbiji samo tri ima pozitivnu stopu nataliteta, a ove godine je rođeno 594 bebe manje u odnosu na prošlu godinu. Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić navodi da je od presudne važnosti da se stvore dobri uslovi za život mladih na lokalnom nivou.

Milovanovićeva je izjavila da je pitanje demografije nacionalno pitanje broj jedan ne samo države i svake lokalne samouprave već i svakog pojedinca.

Državna sekretarka posetila dve pomoravske opštine, Ćupriju i Paraćin, i razgovarala sa lokalnim rukovodstvima o demografskim situacijama u njima, koje su slične kao i u celoj Srbiji, gde se broj stanovnika gubi u procesu nataliteta, kao i to da je velikoj smrtnosti doprinela i kovid-pandemija.

– Samo osnivanje Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pokazuje opredeljenost Vlade RS da u narednom peirodu kroz investicije i podršku lokalnim samoupravama zaustavi ove negativne trendove, a onda da krenemo u oporavak demografske slike Srbije – rekla je, takođe, ona.

Navodi da su statistički podaci loši, da je svaki peti stanovnik naše zemlje stariji od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments