Foto: TV Pink Printscreen
U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije u Nišu se održava 16. Evropsko prvenstvo u paraglajdingu u disciplini prelet, a u kome učestvuje 130 najboljih pilota iz celog sveta.

Željko Ovuka, iz Vazduhoplovnog saveza Srbije, rekao je da imamo 132 najbolja evropska pilota, 30 zemlja učestvuje, plus nekoliko zemalja sa drugih kontinenata, kao što su Japan, Ekvador, Brazil…

– Ovo su najbolji piloti i u svetskim razmerama, najbolji iz ovog našeg sporta. Radi se o disciplini prelet, koja je najzahtevnija disciplina, podrazumeva trke paraglajdera na dužinama od 70 do 120 kilometara – rekao je Ovuka.

Kako kaže, oni lete onako kako im kaže komitet koji im daje zadatke svakog dana pred trku, jer se zadatak ne zna unapred.

Kako kaže, meteo situacija je jedini ograničavajući faktor.

Foto: TV Pink Printscreen

– Današnja trka je duga 72 kilometra, i piloti kreću putem tačaka koje su dobili kao ciljeve – rekao je Ovuka.

On ističe da je teško preleti i 10 kilometara, da je neophodno poznavati fizikalne procese u vazduju, kao i meteorološke karte.

– Komitet koji daje zadatke to odlično zna da radi. Najbitnija je priprema, a da bi bio dobar pilot, potrebne su godine i godine vežbanja i truda – rekao je Ovuka.

Ovuka je rekao da je u Nišu prvi put bio 2004. godine gde je bio kao takmičar.

– Postao sam potpredsednik u svetskoj federaciji, radio sam dosta takmičenja, pa je sada lakše dovesti takva takmičenja i u Srbiju – rekao je Ovuka.

pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments