Претрага
Претрага
Close this search box.

500.000 DINARA ZA PRVO DETE, PLUS 130.000 POMOĆI! Sprema se zakon o uvećanju roditeljskog dodatka, ovo su cifre

Foto: newslite.com

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski najavila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ministarka kaže da će nakon stupanja na snaguroditeljski dodatak za prvo dete biti 500.000 dinara, za drugo 600.000 i uz to jednokratna novčana pomoć od više od 130.000 dinara, dok predviđena sredstva za treće dete iznose više od 2,3 miliona dinara, a za četvrto više od tri miliona dinara.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da resorno ministarstvo priprema izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojima se predviđa uvećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Đurđević Stamenkovski rekla je da će nakon stupanja na snagu izmena tog zakona roditeljski dodatak za prvo dete biti 500.000 dinara, za drugo 600.000 i uz to jednokratna novčana pomoć od više od 130.000 dinara, dok predviđena sredstva za treće dete iznose više od 2,3 miliona dinara, a za četvrto više od tri miliona dinara. “Mislimo da je podizanje roditeljskog dodatka ohrabrujuće za sve roditelje – buduće majke i očeve i jedan vid našeg podsticaja da se porodice proširuju”, rekla je ona, prenosi RTS pisanje Tanjuga.

Ministarka je iskazala uverenje da će usvajanje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici naići na dobar odziv u parlamentu i da će poslanici bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili opoziciji dati podršku tom zakonu, jer je, ističe, u korist svih roditelja.

“Radićemo tokom leta na javnoj raspravi, radićemo na tome da stručna javnost iznese svoj sud i verujem da ćemo odmah nakon toga imati zakon na snazi, čime ćemo roditeljski dodatak podići na nivo kakav nema nijedna zemlja na Balkanu”, rekla je ona.

Navela je da je resorno ministarstvo svesno činjenice da finansijski podsticaji nisu dovoljni da se stvori ambijent u kome će se porodica zasnivati i u kome će se proširivati i da je po tom pitanju potrebna zajednička saradnja u društvu.

“Da bi nas bilo, da bi se više dece rađalo neophodno je da zajednički sarađujemo, da stvaramo atmosferu u kojoj će porodica biti apsolutni nacionalni interes i verujemo da i ostale kolege iz Vlade Srbije razumeju koliko je važno da naša država i naše društvo stanu na crtu problemu takozvane bele kuge, da pokažemo demografsku otpornost i da uđemo u odlučnu borbu protiv poražavajuće demografske slike koja je prisutna na čitavom evropskom kontinentu pa tako i u Srbiji”, navela je Đurđević Stamenkovski.

Ministarka je najavila da će u četvrtak zajedno sa ministarstvom privrede, a u prisustvu predsednika Vlade Srbije, upoznati javnost sa projektima koji se odnose na osnaživanje žena u ruralnim područjima.

(RTS/MONDO/J.D.)

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Kraljevo
09.07.2024 19:50

Šta je sa nama koje smo rađale , radile , otišle u peniju od koje nemamo ni osnovne potrbe .

Gost
Habibi
10.07.2024 10:12

Ma To sve laž što nisam Dobijo ja Toliko za treće dete dobio sam samo 150.000

Gost
Zoran
10.07.2024 11:11
Odgovori  Habibi

A šta bi ti? Očuvao sam dvoje dece a nisam dobijao ni dečiji dodatak a kamoli nešto mimo toga, navodno primanja su na bila iznad limita za dobijanje dečijeg dodatka.Koliko sam razumeo ti dodaci se sada dobijaju bez obzira koliko roditelji imaju primanja.

Povezane vesti